Naar boven

Je eigen winkel inrichten

Op gepost door Kiki Bosch in Indeling & Styling

Van jongs af aan heb ik de droom om een eigen winkel te beginnen. Een woonwinkel met prachtige meubels & woonaccessoires waar ik mezelf & klanten dagelijks wil inspireren. Hoewel het starten van een eigen onderneming een grote stap is, is het dromen erover al zo leuk dat het me veel energie geeft. En natuurlijk komen er bij die dromen heel veel leuke ideeën langs over de inrichting van mijn toekomstige winkel en opslag.

Je eigen winkel inrichten
Beeld Zo zie ik mijn toekomstige winkel wel voor me.

Of ik nou daadwerkelijk ooit een winkel open of online een shop begin; het blijft leuk om te dagdromen over de styling van mijn toekomstige pand of over de inrichting van de opslagplaats (voor een webshop). Met zoveel ideeën wordt het hoog tijd om ze eens op te schrijven en er een moodboard van te maken. Zo kan ik mijn dromen nog beter visualiseren. Maar waar begin ik? Bij de basis natuurlijk!

Stap 1: Welke uitstraling moet de winkel hebben?

Mijn voorkeur gaat uit naar een rustige en inspirerende uitstraling met basic materialen en kleuren. De winkel moet een 'woonkamer-gevoel' uitstralen, zodat mensen zich ontspannen en op hun gemak voelen. Dit betekent een mix van frisse kleuren, houten meubelen en hier en daar een zwarte touch. En om het af te maken, een paar prachtige groene planten, zoals vetplanten en palmbladen. 

Winkel inrichting

Winkel inrichting
Beeld De groene takjes steken mooi af bij al dat wit, speels & fris tegelijkertijd!

Stap 2: Kleur bekennen

Al eerder schreef ik een blog over pastelkleuren en dat deze echt niet alleen maar voor kleine meisjes zijn. Pastelkleuren zijn perfect te combineren met andere kleuren en materialen. Voor mijn winkel lijkt dit me dan ook ideaal. Met deze kleuren kun je eigenlijk nooit de fout in gaan. De kleur wit als basis met hier en daar lichtgrijze en poederroze tinten is voor mij de perfecte basis.

Pasteltinten
Beeld Zachte kleuren en meubels van hout zorgen voor een relaxte en warme uitstraling.

Stap 3: Meubels kiezen!

Meubels in je winkel zijn niet alleen maar leuk, maar ook echt noodzakelijk. Rekken en kasten waar je je spullen op en aan kunt hangen/ of eggen, en natuurlijk een toonbank waar je letterlijk je mooiste spullen kunt tonen. Of, in het geval van een webshop, veel rekken waar je al je producten op kwijt kan én waar je het overzicht kunt bewaren. En tot slot, niet geheel onbelangrijk, verlichting! Lampen die zorgen voor warm licht, voor een fijne, gezellige sfeer. Ik zou de volgende meubels aanschaffen:

  • Grote houten toonbank, het liefst met een glazen plaat
  • Houten dressoir
  • Zwarte, stalen stellingkast
  • Bakken die je aan de muur kunt hangen, ook weer voor accessoires. Wil je niet zoveel aan de muur? Werk dan met losse manden. Die kun je ook gemakkelijk verplaatsen als je winkel toe is aan een metamorfose. 
  • Budgettip: heb je een minimaal budget of vind je het gewoon leuk om voor zo min mogelijk geld een inboedel bij elkaar te verzamelen? Gebruik dan (een heleboel!) pallets waar je je spullen op kunt tentoonstellen.
  • En de goedkoopste oplossing: een mooie tak uit het bos en twee stukken staal of touw. Zo creëer je een hangrek voor bijv. kleding, kettingen en andere accessoires.
 
Pallets
Beeld Deze moderne pallets zorgen voor een speels effect & enorm veel ruimte voor al je producten.
 
Verlichting
Beeld Verlichting is essentieel in een winkel. Het is belangrijk dat alle spullen goed te zien zijn, maar het moet ook weer niet lijken alsof je in de spotlights staat. Een mix van plafondlampen en kleinere hanglampen die eventueel nog op specifieke producten schijnen, zorgen voor de perfecte verlichting. 
 
Verlichting
Beeld Links: Met deze zwarte Aim hanglamp van Flos kun je, zoals de naam al zegt, perfect mikken op producten die je in de spotlight wilt hebben. Rechts: Met de Rituals 2 plafondlamp van Foscarini zorg je voor voldoende, maar subtiel licht in de hele winkel. De verlichting die je kiest is natuurlijk afhankelijk van de ruimte en de lichtinval, maar met witte lampen kun je niet snel de fout in gaan. 

Accessoires

Beeld Links: De Muuto Mini Stacked kasten zijn ideaal voor accessoires! De bakken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Leuk om deze met elkaar te combineren en ze asymetrisch op te hangen. Rechts: Geen zin om te boren of ben je er zo één die elke week spullen een ander plekje geeft? Deze House Doctor Simply opbergmand set biedt uitkomst. Verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, prima met elkaar te combineren. 

Stellingkast
Beeld Ook ideaal voor de 'veranderaars' onder ons; een stellingkast op wielen! Ik vind deze slanke stellingkast prachtig & je kunt er genoeg in kwijt (ook ideaal voor in je opslagplaats). 

Hay New Order kast
Beeld De stellingkasten uit de Hay New Order serie hebben dan geen wieltjes, ze zijn wel een pareltje om te zien! Verkrijgbaar in verschillende afmetingen dus ook leuk om groot en klein te combineren.

String
Beeld Ben je meer van de retrostijl? Deze wandkast van String biedt zowel voldoende ruimte om producten uit te stallen, als opslagruimte voor je voorraad. 

Uiteraard zijn deze eerste drie stappen pas het begin. Er komt heel veel kijken bij het inrichten van een winkel, iets waar sowieso een lange periode van planning & brainstorming aan vooraf gaat. Een winkel moet tot in de details kloppen, voordat je het überhaupt kunt openen. Hopelijk heb ik je met deze eerste stappen toch een beetje kunnen inspireren! Heb jij al een winkel, of wil jij ook graag een winkel openen? Hoe zou jij het inrichten? Laat het me weten, dat vind ik leuk!

Beeld gevonden via (1) the vintage rose tasmania (2) bloggar (3) amsterdam next (4) homedit (5) free face bookcovers (6) archilovers (7) kk (overig) Flinders

[Onder redactie van Sabine Meekel]

Kiki Bosch

Over de auteur

Kiki Bosch

Kiki is gefascineerd door design. Van zelfgemaakte meubels tot de perfecte poef: haar inspiratie deelt ze iedere maand in de Adviesmodule. Daarnaast blogt ze op Prettyhealthythings.nl over yoga, beauty en natuurlijke voeding.