Spoinq timmert aan de weg

Door Renée IJzerman in Nieuws

Het jonge, Nederlandse Spoinq was met een stand aanwezig op de Woonbeurs 2013. Dit designmerk timmert hard aan de weg en breidt haar collectie elk seizoen uit.

Het idee achter de Spoinq-stoel

Spoinq bestaat nu twee en een half jaar. De eerste stoel van het merk, de Spoinq Piramide stoel, is gebaseerd op het idee dat een persoonlijke inrichting belangrijk is. Je maakt je inrichting persoonlijk door zelf te kunnen kiezen hoe je meubel eruit komt te zien. De stoel van Spoinq stel je zelf samen door een onderstel en een bekleding te kiezen. Er komen steeds meer ambachtelijk geproduceerde materialen bij; de keuze reikt tot 14 kleuren en 144 soorten stof. Dit 'customize'-concept is succesvol gebleken: nog altijd is de Spoinq Piramide het meest populaire product van Spoinq, dat inmiddels ook een grote collectie andere producten verkoopt.

Foto De Spoinq Piramide stoelen met verschillende onderstellen en bekleding staan rond de Spoinq Straight houten onderstel tafel

Ontwerpers van Spoinq

Spoinq laat het gehele ontwerp- en productieproces in Nederland gebeuren. Alle betrokken ontwerpers zijn dan ook Nederlands. Op de Woonbeursstand staan de verschillende lijnen gebroederlijk door elkaar. De hele eerste collectie van Spoinq is ontworpen door Ruud-Jan Kokke (die momenteel in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien is). Van zijn hand zijn de Spoinq Piramide stoel, de Spoinq Sqare stoel en Spoinq Straight tafels. Ook bedacht hij de nieuwe stoel Finq. De tweede collectie van Spoing werd ontworpen door Gerard van den Berg. Een relatief nieuwe aanwinst is designer Marc Th. van der Voorn. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de Spoinq Twister bijzettafel. De poten van de salontafels lijken te bestaan uit een eindeloos doorlopend lint.

 

Foto Spoinq Twister bijzettafel, ontworpen door Marc Th. van der Voorn

Spoinq in de toekomst

Spoinq is ambitieus en krijgt steeds meer voet aan wal in de internationale designwereld. Vooral de strakke, kleurrijke stoelen zijn gewild. Het meubelmerk gaat ervan uit dat de populaire tendens van het streven naar een persoonlijke, 'customized' inrichting alleen maar sterker zal doorzetten in de toekomst. Er valt, kortom, nog veel te verwachten van Spoinq.

 

Foto Spoinq Rosy krukjes uit de nieuwe collectie


Foto Spoinq Casco fauteuill, ontworpen door Gerard van den Berg, en Spoinq Straight tafel met stalen onderstel


Foto links Spoinq Spranq stoel met houten rugleuning en stoffen zitting; Foto rechts Spoinq Beeche stoel

 

Foto Ook het woontheater op de Woonbeurs 2013 is ingericht met stoelen van Spoinq