Het verhaal achter de butterfly chairs van OX Denmarq

Door Renée IJzerman in Interieurtrends

Het merk OX Denmarq staat al tien jaar voor hoogwaardige kwaliteit, natuurlijke materialen en ambachtelijke productie. Het Deense designlabel maakt onder andere prachtige variaties op de klassieke butterfly chair.

Butterfly Chair

Beeld De klassieke butterfly chair: BKF Chair (beeldbank MoMa).

Variaties op een designklassieker

De letter q in OX Denmarq verwijst naar oprichter en designer Dennis Marquart. Voor de butterfly chair heeft Marquart zich laten inspireren door de BKF chair uit 1938, ontworpen door Antonio Bonet, Juan Kurchan and Jorge Ferrari Hardoy. De BKF stoel is een designklassieker en staat onder andere in het Museum of Modern Art in New York. Marquart vertaalde de klassieker voor OX Denmarq in twee leren loungestoelen met stalen onderstel: de Trifolium en de KS Chair.

De Trifolium-loungestoel is gemaakt van leer en heeft een stalen onderstel. Deze loungestoel heeft een modern en strak uiterlijk. Voor een warmere uitstraling kun je een kleed of een kussen toevoegen. De leren bekleding is beschikbaar in verschillende verfkleuren, zoals naturel, cognac, mokka, hazelnoot en zwart.

Trifolium Chair

Beeld Loungestoel Trifolium van OX Denmarq.

Trifolium Chair

Beeld Loungestoel Trifolium met deken.

De KS Chair-loungestoel is eveneens een variant op de vlinderstoel. De rugleuning van deze stoel is echter hoger en hij heeft een extra hoofdsteun.

KS Chair van OX Denmarq

Beeld Loungestoel KS Chair van OX Denmarq.

Beeld KS Chair in hazelnootkleur met zacht en warm donskleedje.

Beeld KS Chair in cognackleur.

Rijpen als wijn

Het leer van de stoelen wordt alleen maar mooier naarmate je de stoel vaker gebruikt. OX Denmarq vergelijkt het met goede wijn - hoe langer je wacht, hoe beter hij wordt. Een investering voor het leven, dus. Iedere stoel van OX Denmarq is een uniek, handgemaakt product van natuurlijke materialen zoals hout, marmer en leer. Het leer wordt gemaakt van Spaans vee dat het grootste deel van zijn leven buiten heeft doorgebracht, getuige de littekens en insectenbeten op de huiden. Dit geeft de stoelen een rauwe, geleefde look en een authentieke schoonheid.

Beeld De huiden worden behandeld en geverfd.

Beeld Het leer wordt in het atelier met de hand bewerkt tot loungestoel.

Beeld Naaiatelier OX Denmarq.

Naast deze variaties op de butterfly chair produceert OX Denmarq ook eetkamerstoelen, krukken en salontafels. In de nieuwste collectie van OX Denmarq is behalve leer ook veel marmer, metaal en hout gebruikt. Zo zien we marmeren salontafels met glanzende koperen onderstellen en leren stoelen met blanke houten poten. Benieuwd? Bekijk hier de collectie van OX Denmarq.