In gesprek met: Spoinq

Door Burcu Kayalik in Interieurtrends

Ook dit jaar is Spoinq te vinden op Design District 2013. De stand is huiselijk ingericht met de mooiste meubels. We voelen ons meteen thuis en schuiven aan bij de wand met een foto van de Spoinq stoelenfamilie. Een leuk gesprek met mede-eigenaresse Angela de Geus volgt…

Flinders - In gesprek met: Spoinq - Design voor ieder interieur
Foto: de foto-wand waar dé Spoinq stoelen op staan

Waar staat het merk voor?
“We zijn een Nederlands meubelmerk en maken industriële meubels met een eigenzinnige uitstraling. Ontwerpen en produceren gebeurt allemaal in eigen land, waardoor we ook makkelijk kunnen leveren. We zijn helemaal Hollands.”

Wat is kenmerkend voor Spoinq?
“Je kunt bij ons je eigen stoel ontwerpen. Je stelt zelf het onderstel, de zitting en armleuningen samen en wij maken het voor je. In totaal hebben we maar liefst 144 stoffen, waardoor je echt een unieke stoel krijgt. Custom-made.”

Mogen we het geheim van jullie succes weten?
“Ik denk dat het feit dat we bekende vormen combineren met een eigentijds uiterlijk ons geheim is. Er ontstaan meubels die je een vertrouwelijk gevoel geven en toch vernieuwend zijn.”

Welke producten worden vandaag gepresenteerd en wat maakt deze producten helemaal Spoinq?
“Eén van de producten is Kitch. Het is een keukenstoel met een houten rugleuning en een stoffen zitting. Ook presenteren we Finq. De stoel is van bijzonder materiaal. Het heeft indium poten en een PE coating. Dat is kunststof dat gewoonlijk gebruikt wordt voor bijvoorbeeld wieldoppen. Finq is met de hand gemaakt, dus elk exemplaar is uniek. Dan hebben we nog de Twister bijzettafel. Het onderstel is verstelbaar. De pootjes dansen als het ware.”

Flinders - In gesprek met: Spoinq - Design voor ieder interieur
Foto: de Kitch stoel met houten rugleuning en stoffen zitting

Flinders - In gesprek met: Spoinq - Design voor ieder interieur
Foto: de Finq stoelmet PE coating

Flinders - In gesprek met: Spoinq - Design voor ieder interieur
Foto: de Finq stoel is met de hand vormgegeven

Flinders - In gesprek met: Spoinq - Design voor ieder interieur
Foto: de Twister bijzettafel met dansende poten

De Noline tafel is speciaal voor de zorg ontworpen. Hoe is het idee om iets voor de zorg te ontwerpen tot stand gekomen?
“Er is veel vraag naar vanuit de zorg. Mensen gaan steeds vaker kleinschaliger wonen. Ze willen daarbij toch een huiselijke omgeving. Hout is perfect materiaal om die sfeer te creëren. De Noline tafel is dan ook verkrijgbaar in massief eiken of teakhout (FSC). De tafel is zo gemaakt, dat rolstoelgebruikers makkelijk kunnen aanschuiven. Ideaal dus. ”

Welk product is een klassieker?
“De Spoinq stoelen met piramide en square onderstellen zijn toch wel onze klassiekers.” 

Welk product wordt een klassieker?
“De nieuwe Kitch stoel wordt een klassieker. Het is een klassieke stoel die daarom jaren mee kan, zonder dat je hem snel beu bent. De stoel is vernieuwend door de stoffen zitting. En hij heeft een goede prijs.”

Wat weten veel mensen nog niet over het merk?
“Vaak weten mensen niet dat we een Nederlands merk zijn, die ontwerpt en produceert in eigen land.”

Kunnen we binnenkort nog meer verwachten van Spoinq?
“Ik kan al vertellen dat de Twister bijzettafel ook als eettafel verschijnt. Verder zijn we al bezig met ontwerpen van nieuwe meubels. Ook gaan we stoelen zien van de ontwerper Ben van Oosteren.”

Flinders - In gesprek met: Spoinq - Design voor ieder interieur
Foto: de Spoinq stand op Design District 2013