Get the look: woonaccessoires stylen in huis

Door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Met woonaccessoires maak je je huis persoonlijk en sfeervol. Een kleurrijk schilderij, een Afrikaans masker, een unieke vaas – het is altijd fijn om je te omringen met mooie spullen. Maar wat is dat toch, dat een huis vol decoratieve objecten er bij de één fantastisch stijlvol uitziet en bij de ander eerder een zooitje ongeregeld is? Laten we de kunst van het stylen van accessoires eens onder de loep nemen.

#1 Maak groepjes

Gecombineerde accessoires versterken elkaar: het groeperen, bundelen en stapelen van een aantal losse spullen wekt de illusie van één fraai geheel. Plaats verschillende accessoires bij elkaar en creëer zo een ‘stilleven’ van mooie voorwerpen: objecten, afbeeldingen, boeken, enzovoorts. Hang niet op elke muur één lijstje, maar hang ze in een groepje op de muur, of zet ze allemaal tegen elkaar aan op de grond. 

Woonaccessoires groeperen
Beeld
Houten bankje met gestapelde boeken en objecten.

lijsten groeperen op de grond
Beeld
Gegroepeerde accessoires, op het oog willekeurig neergezet maar met een stijlvol effect. Wandhaken The Dots van Muuto; Eames-stoel van Vitra. 

Woonaccessoires mintgroen
Beeld
Transparante vaas met takken naast een open kastje in de vorm van een huis (bijvoorbeeld The Little Dorm van Ferm Living). Aan de muur een grafische print in dezelfde kleur mintgroen. 

Groepje woonaccessoires aan de wand
Beeld
 Open vakken aan de muur (bijvoorbeeld Studio 2 van Ferm Living) met groene planten, gecombineerd met sieraden.

#2 Creëer gestylede nonchalance

Eigenlijk werkt het met het stylen van accessoires net zo als bij je kapsel: je moet er veel moeite in steken om het er zo nonchalant mogelijk uit te laten zien. Het is zaak dat je accessoiregroepje niet statisch oogt. Meestal bereik je niet het beste effect als je al je spullen netjes naast elkaar op dezelfde hoogte neer te zetten. Speel ermee. Hang bijvoorbeeld objecten aan de muur, of plaats accessoires op een krukje of kast.

Een open wandrek of openvakkenkast is een goede basis om accessoires op uit te stallen. Bijvoorbeeld het String Pocket-wandrek, of de Muuto Stacked-kast. Ook de wandplankjes Corniches van Vitra zijn hier heel handig voor. Etaleer je spullen op stijlvolle wijze en wissel boeken af met vazen, objecten en afbeeldingen. Op die manier krijgt de kast of de plank als geheel een decoratieve functie.

Etaleer woonaccessoires in een openvakkenkast
Beeld
Etaleer mooie beelden, boeken en vazen in een openvakkenkast.

Potten en plandjes en een hoed
Beeld
Potten, plantjes en accessoires aan de wand.

Het lijkt toeval, maar het past precies bij elkaar
Beeld
Lijstjes met illustraties kun je ophangen, maar zijn ook leuk om nonchalant neer te zetten op een kastje of op de grond. En dan gecombineerd met vaasjes en kaarsenhouders, zoals hier.

Corniches met wooden dolls
Beeld
Kleine wandplankjes Corniches in verschillende formaten, met daarop de Wooden Doll no. 12 en Wooden Doll no. 17 (Vitra). 

#3 Sorteer op kleur

Blijft het onrustig in je ruimte? Kleur helpt om een eenheid te brengen in je accessoiregroepje. Kies een kleuraccent of een kleurenpalet – zoals pasteltinten – en plaats verschillende objecten in die kleur bij elkaar. Ook al zijn de spullen nog zo verschillend, het resultaat is een prachtig geheel. Probeer het maar eens! Een uitzondering op deze stelregel is wanneer je meer van hetzelfde combineert, zoals een aantal kussens of vazen. Die kun je prima bij elkaar zetten zonder bang te zijn dat het geheel druk of rommelig oogt.

Woonaccessoires roze
Beeld
Accessoireshoekje met pastelkleuren. De Wire-opbergmand van Ferm Living, Visu-stoel van Muuto.

String Pocket met gouden accessoires
Beeld
Wandrek String Pocket met gouden accessoires, zoals kandelaar Etch van Tom Dixon.

Grijze objecten bij elkaar
Beeld
Geheel van zwart, wit en grijs.

Boeken op kleur gesorteerd
Beeld
Sorteer je boeken op kleur en ze krijgen meteen een decoratieve waarde.

#4 Groen maakt levendig

Groen in huis geeft een ruimte karakter, levendigheid en sfeer. Hoewel kamerplanten decennialang gebukt gingen onder een imagocrisis, zijn de retroplanten in terracottapot weer helemaal back in business. En die groen gebladerde varen, vetplant en cactus lenen zich uitstekend voor een gezellige rendez-vous in een loze hoek in huis. Eventueel met een plantenstandaard of krukje creëer je je eigen groene groepje met planten, afbeeldingen en accessoires.

Accessoiresgroepje met pantenstandaards
Beeld
Reuzencactus, gecombineerd met illustratie op de grond en de plantenstandaards van Ferm Living.

Groen in de slaapkamer
Beeld
Slaapkamer met plantenhoek waarin de kleur blauw op mooie wijze is doorgevoerd.

Vazen en plantjes en prachtige lichtinval
Beeld
Tafel vol planten en vazen.

Woonaccessoires groen
Beeld Een kruidenhoekje in huis (fotografie: Barb’s Botanical Garden).

Conclusie: een huis vol mooi gecombineerde accessoires ligt ook binnen jouw handbereik. Kies objecten, afbeeldingen en voorwerpen die qua kleurenpalet bij elkaar passen. Verspreid ze niet willekeurig over de ruimte, maar maak groepjes. Zorg voor nonchalance en speel met hoogte en vorm. Voeg een groene plant toe – en zie daar: jouw smaakvolle en persoonlijke inrichting is een feit.