Flinders in the city: Parijs

Door Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - Parijs

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek Amsterdam op een manier die je nog niet kent.

 

Bon chic, bon genre!

Er is werkelijk geen enkel excuus om niet een weekend – of zelfs een dag – naar Parijs te gaan. De Eiffeltoren heb je misschien al een keer beklommen, en het Louvre heb je braaf doorlopen, dus je mag gerust gewoonweg door de straten van Parijs flaneren, zonder al te veel last van je culturele geweten te krijgen.

Na 3,5 uur in de Thalys stap ik uit op Gard du Nord. Direct stroomt de lucht van Parijs in mijn longen. Er is drukte op straat, mensen praten met elkaar en het verkeer barst los.

Mijn Franse vocabulaire reikt niet veel verder dan: je ne parle pas Français. Maar daar heb ik het volgende op gevonden: de charmante glimlach. Want du moment dat ik de woorden uitspreek, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht met als gevolg dat mijn Franse gesprekspartner mijn onuitgesproken excuses aanvaardt en ik geef hem of haar daarmee de gelegenheid mij ‘te redden’. Tot nu toe werkt dat uitstekend en ik vind snel met wat aanwijzingen van een habitant de juiste Avenue richting mijn hotel.

De geur van de metro in Parijs

Ik loop naar mijn hotel bij Place de la République en check in. Tijdens deze reis verblijf ik niet in een van de hotels die in het lijstje staan, want ik ben in Parijs ten tijde van de Paris Photo – een van de grotere fotofestivals ter wereld – en veel hotels zijn volgeboekt. Maar: locatie is alles en ik ben op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Dank voor Merci

Mijn wandeling begint in de Marais. Ik loop vanaf de Place de la République naar beneden richting de Seine.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur 

Foto: Concept store Merci.

Hier passeer ik nummer 1 op mijn lijstje: Merci. Deze ‘concept store’ zit op de Boulevard Beaumarchais. Links van het Merci Café is een binnenplaats waarin de ingang van de winkel is. Merci lijkt een beetje op 10 Corso Como in Milaan en SPRMRKT in Amsterdam, maar is kleiner en verfijnder. De winkel is overzichtelijk en door het geroezemoes vanuit het café is de sfeer direct aangenaam en welkom.

De bovenverdieping heeft mooie interieur producten staan van uiteenlopende ontwerpers. Zo staan de stalen bijzettafels van Thonet naast houten stoelen van Piet Hein Eek. Vergeet de linnenafdeling niet, want je krijgt direct een cote d’azur gevoel bij de mooie kleuren van het beddengoed. Mauve, donkergrijs, warm wit, het staat allemaal mooi bij elkaar op het opgemaakte bed.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

De kleding op de middenverdieping hangt aan stalen buizen die uit het plafond komen, of ligt uitgestald op de grote houten tafels. Wel kleding van de hyper coole Franse ontwerper Isabel Marant, en parfums van haar landgenote Annick Goutal. Maar waar die laatste bekend staat om haar boudoir-esque vormgeving, koop je in Merci haar parfum in strak vormgegeven flessen. Heel verfrissend, merci pour Merci!

Andere koek

Even verderop, op de Rue de Sevingne bevindt zich L’Eclaireur. Deze modewinkel verkoopt chique merken zoals Ann Demeulemeester en Lanvin maar is ook voor de inrichting een bezoek waard. Je loopt er makkelijk voorbij, ware het niet dat de muur van de smalle gang naar de ingang bekleedt is met een wit muursculptuur.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Modewinkel L’Eclaireur.

Eenmaal binnen opent de winkel zich een grote ruimte die in het midden iets versmalt waardoor er een voor- en achterdeel ontstaat. Het lijkt alsof de vloer ongelijk loopt, net als de muren, die hier en daar een uitstulpsel hebben waarin een vitrine zit met accessoires. Het voelt een beetje alsof je in een onderzeeër zit. Alles is hier bijzonder qua vorm; het interieur de kleding en het personeel. Dat is namelijk gekleed in de gothic-chique kleding die het verkoopt. En met prijskaartjes van €1000,- en meer, verwacht je misschien een typisch Franse houding. Maar niets is minder waar. Zij glimlachen namelijk ook! Ze heten je welkom en wensen je een fijne dag. Ik voel me geen enkel moment ongemakkelijk en word ook niet weggekeken. Zelfs als ik verliefd dreig te worden op een jas van 3x een maandsalaris, nemen ze alle tijd om de juiste maat te halen en zijn ze totaal niet van slag als ik er toch nog even over na wil denken…

Kronkelkronkel

Ondergetekende heeft – ondanks haar sexe – een zeer goed richtingsgevoel, maar in de Marais verrek ik altijd weer mijn nek op zoek naar straatnaambordjes en herkenningspunten. Misschien heeft het te maken met het in- en uitlopen van de vele leuke boetiekjes, dat woord is hier namelijk echt van toepassing.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieurZo bezoek ik bijvoorbeeld O. Een piepklein winkeltje op Rue du Bourg-Tibourg. Verraderlijk simpel, maar loop even binnen om de gigantische prehistorische schedel te bewonderen, en om achterin de winkel het ornament op het plafond van kleine schedels te bekijken.

 

 

 

 

 

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Pauzeren doe ik op de Rue vieille du Temple, in het kleine oude cafeetje ‘Au petit fer a cheval’. Het leukste is om hier op het terras(je) te gaan zitten en mensen kijken, met een glas wijn binnen handbereik.

Ik struin nog wat verder, winkel in, boetiekje uit, en sla ook een verstopte galerie niet over.

 

 

 

 

Dineren bij Bofinger

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieurNa een pitstop in het hotel is het tijd voor het diner en ik heb gereserveerd bij Brasserie Bofinger, op Place de la Bastille. Deze befaamde brasserie is er een die je niet alleen gezien moet hebben, maar ook waarin je gegeten moet hebben. Hoge plafonds, Art Nouveau interieur met overal spiegels, tafeltjes weggestopt in hoekjes - geschikt voor de monsieur avec zijn minnares -, linnen servetten, goudkleurige ornamenten, glas-in-lood ramen en professionele obers in dito tenue.

 

Bestel een plateau fruit de mer of een heerlijke salade en voel je hier niet bezwaard als je geen disgenoot hebt. Het gaat de Fransen om het eten, en niemand stoort zich aan een ander tijdens deze belangrijke handeling. Snuif de brasserie der brasseries op en vergeet even de buitenwereld.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Tip: een beetje Parijs in Amsterdam

Als je in Nederland behoefte hebt aan de Franse bistro: in Amsterdam zit Brasserie Flo, dat van dezelfde eigenaren is als Bofinger. Het interieur is geenszins vergelijkbaar want in Flo is alles nieuw en in Bofinger alles oud, maar de fruit de mer proeft net zo heerlijk. Dus als je te lang niet in Parijs bent geweest; ga hier dineren en waan je even, een heel klein beetje, in de lichtstad.

 

 

Het is al laat maar in de stad zit nog volop leven. Het verkeer raast, groepjes staan buiten een restaurant druk gebarend hun geliefde sigaret te roken en mensen lachen uitbundig. Maar het is niet alleen vertier en plaisir. Want in veel portieken slapen zwervers en bedelaars zijn ook niet schaars. De banlieues zijn niet eens zo gek ver weg van het rijke centrum. Ik hou er rekening mee en neem een taxi terug naar het hotel.

Een nieuwe dag!

Om 7 uur word ik wakker van de geur van versgebakken brood, een heerlijke wekker! Ik ga snel op pad en bestel een café en croissant aan de bar van Les Parigots. Een typisch Frans café met rode bistrostoelen. Het stikt er van de jonge mensen en het is er goed wakker worden.

Aangesterkt ga ik weer op pad en het tijd voor cultuur.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Bar Les Parigots.

Gepolijste parels

Ik begin in het Musee Rodin, een parel in de stad. De prachtige beelden van deze meester zijn niet alleen imposant door hun formaat, ook de kleine details in een beeld zijn fantastisch om te zien. De tuin is een bezoek waard, maar ik blijf hier niet te lang want dan kom ik nooit meer weg…

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Musee Rodin.

Onderzee in het Musée

De volgende stop is Musée d’Orsay. Het is onlangs opgeknapt en het mag er wezen. De bovenste verdieping heeft een nieuwe lik verf gekregen, een warme kleur grijs dat allerlei tinten aanneemt. De impressionisten hangen er mooi bij, en de bronzen ballerina van Degas staat pontificaal in haar vitrine.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Bronzen ballerina van Degas.

Het café op de 5e verdieping is onder handen genomen door de beroemde Braziliaanse gebroeders Campana en heeft - ook - een onderzeeërthema. Gekke gouden lampen die als kwallen aan het plafond hangen. Goudkleurige balustrades en een gigantische klok waar doorheen je het mooiste uitzicht op de Sacré-Cœur hebt.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Café D’Orsay.

Het moderne interieur van het café staat in sterk contrast met het restaurant op de 2e etage. Ook een mooie uitzicht op de Seine, maar van een hele andere interieurorde.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: D’Orsay Restaurant.

Toch een tikje Frans…?

Niet zo groot als het Louvre, maar in Musée d’Orsay breng je gerust uren door. Ik wil nog een pitstop bij Colette maken, dus ik haast me het water over naar de Rue St. Honore. Deze ‘eerste echte conceptstore’ is meer voor het opsnuiven van wat er nu in de mode is, dan om daadwerkelijk iets aan te schaffen. De boekentafel is goed, en de geurkaarsen zijn bijzonder, de kleding is veel te duur en hangt – wel origineel – op soort en niet op ontwerper. Het café beneden is superdruk, en de mannenafdeling heel rustig. Het grappigste van Colette is eigenlijk het personeel. Dat is van een zalig soort arrogantie waaraan je je vooral niet moet storen als je ze iets vraagt. Ik dacht heel even: ’t is een act! Maar dat is wishfull thinking… Kijk hier naar gekke gadgets zoals veel te dure kauwgom of een goudkleurige iPad-hoes.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Conceptstore Colette.

Franse vreetschuur

Nu is het nog best opschieten, want om 12 uur hoef je in Chartier nog niet te wachten op een tafel. Deze typische Franse ‘vreetschuur’ – met obers in tenue, dat dan weer wel, is alles zo basic Frans als maar zijn kan. Veel tafels, veel lampen, veel goudkleurige ornamenten en een super simpele en eerlijke keuken. Choucroute en œufs mayonaise, een karafje wijn en een onvermijdelijk gesprek met de buurman, want die komt gewoon naast of tegenover je zitten als het vol raakt.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Chartier.

Grand Magazins

Je kunt er prima buiten, maar rond de feestdagen is het atrium van Galeries La Fayette prachtig versierd, de Bijenkorf is er niets bij. Kijk even in het midden omhoog de grote koepel in. In november heb je een grote kans dat daar in die koepel een gigantische kerstboom hangt.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Galeries La Fayette.

Tot slot

Mijn tijd zit er al weer op. Ik ga richting hotel en vervolgens naar Gard du Nord. Als ik weer op het station aankom heb ik het gevoel dat ik hier dagen geleden voor het laatst was, in plaats van gisteren. De tijd is omgevlogen maar heeft ook lang geduurd.

Flinders - Flinders in the city Parijs - Design voor ieder interieur

Foto: Gard Du Nord.

Parijs blijft altijd boeien. Er is iedere dag wel iets nieuws te beleven; de opening van een nieuw restaurant, een galerie die een bijzondere kunstenaar eert of een winkel die een bijzondere collectie verkoopt. En dat inspireert.

De stad en haar inwoners zijn elegant. De mensen zijn mooi, de trottoirs zijn schoon en breed en alles heeft allure. Het zet aan tot jezelf mooier kleden, je charme uit de kast te halen en je te omringen met schoonheid. Dat kan oud, nieuw, modern, eigentijds of klassiek zijn, het maakt eigenlijk niet uit. Parijs inspireert om gewoon datgene wat je zelf mooi vindt bij elkaar te zetten. Kies in huis gerust voor goudkleurige zijden gordijnen met een strakke Starck stoel er voor. Strijk de linnen servetten als je eters hebt. Brand een heerlijke geurkaars, ook al hangt daar een stevig prijskaartje aan. Parijs inspireert om alles een tandje hoger te doen, en om daarbij vooral op je eigen smaak te vertrouwen.

Uit Frankrijk komt natuurlijk niets voor niets de uitdrukking Bon chic bon genre!

Bon voyage!

  

Tips:

Hotels:

 1. Très Parisienne: Hotel L’amour: www.hotelamourparis.fr
 2. Strak ingericht door Philippe Starck: www.mamashelter.com
 3. Mix van strak en barok in Le Hotel: www.l-hotel.com
 4. Sober en naturel in Hotel Gabriel: www.gabrielparismarais.com/en/index.html
 5. Très Parisienne (2) is Hôtel de Crillon: www.crillon.com, je voelt je een ware Parisienne
 6. En totale Parijse sferen in Plaza Athenee: www.plaza-athenee-paris.com

 

Winkels:

 1. Colette: 213 Rue Saint-Honoré, Paris, tel: +33 (01) 55 35 33 90
 2. Merci:, 111 Boulevard Beaumarchais, Paris, tel : +33 (01) 42 77 00 33
 3. Printemps: alleen al voor de designafdeling, of de schoenenafdeling die een hele verdieping beheerst en waar je gedesoriënteerd raakt: 64, boulevard Haussmann, Parijs, tel +33 (01) 42 82 57 87
 4. Parijs = Parfum en een bekende is Annick Goutal: 14 rue de Castiglione, Paris, tel.: +33 (0)1 42 60 52 82
 5. Iets minder bekend maar overheerlijk en een hele grote collectie: Caron. Hier haalt  Sarkozy zijn after shave: 99 Rue du Faubourg Saint Honore, tel: +33 (01) 42 68 25 72
 6. Parijs zonder een macarons, dat gaat gewoon niet. Haal heerlijke bij Fouchon, 24-26 Place de la Madeleine, Paris, tel: +33 (01) 70 39 38 00
 7. L’Eclaireur: een waanzinnig vormgegeven modeparadijs: 40 Rue de Sévigné, Paris,
  te: +33 (01) 48 87 10 22
 8. ‘O’ voor een bijzonder klein boetiekje: 16, rue du Bourg-Tibourg, Paris, tel: +33 (0)1 42 76 00 44

 

Restaurants, bars:

 1. Brasserie Bofinger: 5-7 rue de la Bastille, Paris, tel : +33 (0)1 42 72 87 82
 2. Le Crillon: de bar van het hotel is fantastisch: 10 place de la Concorde, Paris, tel: +33 (01) 44 71 16 16 
 3. Angelina Salon de Thé: www.angelina-paris.fr, meerdere locaties. Drink hier een warme chocolade waar de lepel rechtop in lijkt te staan
 4. Chartier: 7 Rue du Faubourg Montmartre, Paris, tel: +33 (01) 47 70 86 2
 5.  Flo in Amsterdam: Amstelstraat 9, 1017 DA Amsterdam, Nederland Tel: +31 20 890 4757
 6. Les Parigots: 5 rue du Chateau d'eau, Paris, tel: +33 (01) 42 00 22 26

 To do:

Opera Garnier: bestel kaarten vanuit Nederland voor een mooie voorstelling en vergaap je aan het plafond, beschildert door Marc Chagall: www.operadeparis.fr Centre Pompidou: Het Picasso museum is tot 2013 gesloten wegens verbouwingswerkzaamheden, maar het Centre Pompidou: www.centrepompidou.fr herbergt veel van zijn werk en dat van andere moderne kunstenaars. Koop je ticket van te voren online to skip the queue Weer eens een andere kerk: Saint Sulpice: www.paroisse-saint-sulpice-paris.org

 

Bekijk ook deze Flinders in the city's: