Creatieve stylingtips voor tuin en balkon      

Door Anne-Margot Weel in Indeling & styling

Vanwege het vaak druilerige weer in Nederland, wordt onze buitenruimte helaas maar weinig gebruikt. Toch zijn er verschillende manieren om jouw tuin of balkon er ook met minder tropische temperaturen fantastisch uit te laten zien!

Optimale indeling van je tuin

We willen allemaal een tuin, terras of balkon dat zó gebruiksvriendelijk is, dat het voor je klaar staat zodra die paar zonnestraaltjes zich laten zien. Dit kun je onder andere bereiken door materialen te gebruiken die goed tegen water kunnen, door een vuurkorf of terraswarmer te kopen en door jouw zitje op die juiste, zonnige plek te creëren. Wees niet bang om jouw stijl buitenshuis door te zetten en betrek op die manier het terras of balkon bij het huis.

Tuin met diepte

Foto 1 Tuin met diepte door doorgang en verschillende hoogtes.

Ben je gezegend met een grote tuin, probeer deze dan op te delen in verschillende hoekjes. Met kleine en scheve paadjes die leiden naar een plekje om te zonnen, te eten of misschien wel tuinieren. Verzin een verhaal bij je tuin, een tuin moet intrigeren en niet in één oogopslag ontdekt kunnen worden. Door te werken met verschillende (natuurlijke) materialen en hoogtes (foto 1 en 2), maak je het geheel interessant en wordt het oog meer de tuin in getrokken. Dit effect bereik je ook door met afwisselende tonen te werken in de tuin; niet een scala aan kleur, maar donkere en lichtere versies van dezelfde tint. Een andere goede tip om meer diepte in jouw tuin te creëren is het gebruik van donkere ondergronden. Zie bijvoorbeeld de donkere schuur op foto 3, het groen steekt prachtig af tegen die donkere achtergrond.

Bijzondere tuinindeling

Foto 2 Bankje van natuurlijk materiaal in tuin met hoogteverschil. Foto 3 Door de donkere achtergrond steekt het groen mooi af.

Creëer sfeer met verlichting

Een van de beste manieren om jouw tuin ook ’s avonds die charme te geven is door goede verlichting aan te brengen. Door middel van het plaatsen van spots, een slinger met lichtjes (foto 4 en 5) maar ook door bijvoorbeeld potjes met waxinelichtjes te verspreiden door de tuin. Zo geef jij jouw tuin net dat beetje extra.

Charmante tuinverlichting

Foto 4 Slinger met verlichting voor buiten (Bella Vista van Seletti). Foto 5 Knus hoekje met verschillende lichtbronnen.

Kleed het groots aan

In het doodgewone geval dat je het met een klein balkon of terras moet doen: niet getreurd. Er zijn tal van manieren om van dat kleine buiten een oase van rust, zon en groen te maken. Belangrijk is dat je wat betreft meubilair meegaat met de vorm van jouw terras(je), om het een zo ruim mogelijk effect te geven. Wees inventief, werk met opbergmeubels en inklapbare stoelen en tafeltjes, maar kleed het groots aan. Vaak is een klein bankje of een brede plank met kussens al genoeg om het geheel een rijke uitstraling te geven. Zie bijvoorbeeld op foto 6 en 7. Een andere goede manier om van jouw balkon iets speciaals te maken is door een kleed op de grond te leggen. Er bestaan speciale buitenkleden die goed tegen het Hollandse weer kunnen. Dit geeft letterlijk een aangekleed effect en is perfect om een bepaalde toon te zetten. Zie voorbeelden hiervan op foto’s 8 en 9.

Kleed het groots aan

Foto 6 Klein balkon met zitje en kleed.

Kleed het groots aan

Foto 7 Terras met simpele hoekbank en witte kussens.

Mooie buitenkleden

Foto 8 Ruim balkon met gek buitenkleed. Foto 9 Balkon met textiel van natuurlijk materiaal.

Haal binnen naar buiten en decoreer jouw grote of kleine terras met onder andere textiel, een dienblad met kaarsen en bloemen en verlichting. Buitenkussens in gekke prints of kleuren zijn een welkome afwisseling tussen al dat groen, en makkelijker om mee af te wisselen dan planten. Momenteel zien we veel ikat en batik textiel, zie foto 10 en 11. Deze stoffen en prints staan geweldig in de tuin, in de vorm van kussens, kleden of dekens.

Kleed het groots aan

Foto 10 Zithoek in Marokkaanse stijl.

Kleed het groots aan

Foto 11 Tuin vol groen met zwart-witte kussens.

De verticale tuin

Mocht je helemaal niet over een buiten beschikken, is de verticale tuin misschien iets voor jou. Dit is een steeds populairder wordende manier van groen toevoegen aan het huis, vooral onder stedelingen. Zie foto 12 voor een leuk voorbeeld.

De verticale tuin

Foto 12 Laatste trend: verticale tuin.

Begin jij al groene vingers te krijgen? Kijk voor meer tips over wonen en interieur op mijn website www.timetoturnthetable.com. Tot slot nog twee inspirerende beelden:

Moestuin voor kleinbehuisden

Foto 13 Leuke moestuin voor klein behuisden.

Prachtig aangeklede veranda

Foto 14 Prachtig aangeklede veranda.

Anne-Margot Weel heeft een passie voor inrichten en het creëren van een fijne omgeving. Met haar tips geeft ze je inspiratie, en waar mogelijk een andere kijk op verschillende ruimtes in je huis. Meer advies van Anne-Margot vind je op haar website www.timetoturnthetable.com.