Behangen: zo doe je dat

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Behangen is een snelle en gemakkelijke manier om je wand van een nieuwe kleur of print te voorzien. Maar dan moet je wel even weten hoe dat behangen in zijn werk gaat. Welke voorbereidingen zijn bijvoorbeeld belangrijk en hoe haal je het oude behang van de muur? Ook zijn er, afhankelijk van de gekozen behangsoort, verschillende manieren om nieuw behang aan te brengen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zelf die wand kunt behangen.

Algemene voorbereiding

Een goede voorbereiding is onmisbaar als je gaat behangen. Ruim, om te beginnen, de kamer waar je gaat werken zoveel mogelijk leeg. Ga je ook behang verwijderen? Schakel dan de stroom uit of plak stopcontacten af zodat ze niet in contact komen met water. Vervolgens bedek je de vloerbedekking met een zeil of afdekplastic zodat vlekken van de behanglijm worden voorkomen. Klap de behangtafel uit, zorg dat deze stabiel staat en dat je voldoende beweegruimte hebt. Nu kun je de rest van de benodigdheden een plek geven. En aan de slag!

Voorbereiding van de muur

Afhankelijk van het type ondergrond waar je overheen gaat behangen, kan enige voorbereiding vereist zijn. Houd dit aan:

  • Oud behang: in principe verwijderen om een nieuwe laag aan te brengen tenzij het behang betreft zonder reliëf, gaten of scheuren dat nog goed vastzit aan de muur.
  • Glad gestukadoorde wand: direct te behangen mits het stucwerk minimaal een half jaar oud is.
  • Sierpleister: eerst glad schuren en dan pas behang aanbrengen.
  • Bouwbehang: altijd verwijderen voor je gaat behangen.
  • Gipswand: eerst bewerken met voorstrijk of muuropvulling en dan pas behangen.

Een goede voorbereiding is onmisbaar bij het behangenBeeld Een goede voorbereiding is onmisbaar bij het behangen.

Behangtest

Ongeacht de ondergrond doe je er goed aan om eerst de zuigkracht van de muur te meten. Voer de behangtest uit om te controleren of de lijm zich (niet te) goed hecht. Hiervoor maak je een kleine hoeveelheid behangplaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing en plakt een stuk behang van 30 x 30 cm tegen de muur. Druk dit behang niet aan met de behangborstel of roller. Houd nu bij hoe lang je het behang nog kunt bewegen:

  • < 10 seconden: de muur heeft extreme zuigkracht. Behandel deze eerst met voorstrijkmiddel of verdund behangplaksel. Laat dit minimaal 24 uur drogen en herhaal de test.
  • 2 à 3 minuten: de muur heeft een geschikte zuigkracht.
  • 15 minuten: de lijm hecht niet zo goed aan de muur. Schuur eerst de muur op met fijn schuurpapier om te voorkomen dat het behang later gaat zakken.

Verwijderen oud behang

Om een muur te kunnen behangen, moet het oude behang volledig verwijderd zijn. Daarbij is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat om beschadigingen aan de muur te veroorzaken. In het algemeen kun je dit stappenplan volgen:

Stap 1. Behang natmaken

Je kunt het oude behang pas verwijderen als het goed nat is. Heb je een relatief kleine muur? Dan kun je hier afweek- of behangafbijtmiddel voor gebruiken. Verdun het middel zoals aangegeven op de verpakking, breng het met een blokborstel ruim aan op het behang en laat het enkele minuten intrekken. Als je een grotere muur hebt, kun je beter een behangstomer gebruiken. Vul het reservoir met water, wacht tot het water is opgewarmd en houd de stomer vervolgens tegen het behang aan tot het zacht wordt.

Stap 2. Behang verwijderen

Als het behang goed nat is, kun je het voorzichtig lossteken met een breed plamuurmes. Laat het behang niet direct los? Prik op verschillende plaatsen gaatjes in het behang zodat het water goed kan doordringen. Helpt dit niet, herhaal dan stap 1.

Stap 3. Muren schoonmaken

Verwijder met behulp van water en een harde borstel de oude lijmresten van de muur.

Stap 4. Muren repareren

Controleer de muur op scheuren en andere beschadigingen. Repareer deze met behulp van muurvuller of, als er sprake is van naden tussen gipsplaten, met nadenvuller. Schuur de opgevulde plekken na het drogen goed af zodat er geen oneffenheden ontstaan die je door het nieuwe behang kunt zien.

Steek het behang voorzichtig los met een plamuurmesBeeld Steek het behang voorzichtig los met een plamuurmes.

Nieuw behang aanbrengen (traditioneel behang)

Stap 1. Behangplaksel aanmaken

Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan. Welk plaksel je nodig hebt, hangt onder andere af van het gewicht van het behang. Voor papierbehang kun je lijm voor normaal behang gebruiken en voor vinylbehang is lijm voor zwaar behang meer geschikt. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in het plaksel zitten.

Stap 2. Banen knippen en insmeren

Knip een aantal banen behang op maat met een behangschaar. De juiste lengte van de baan is de hoogte van de kamer plus vijf centimeter. Leg een baan behang op de behangtafel en smeer hem in met behangplaksel. Dit gaat het beste met een lijmkwast. Smeer het plaksel van het midden van de baan naar de randen toe en zorg dat de randen ook goed meegenomen worden. Laat het plaksel gedurende de aangegeven tijd inweken (zie verpakking) om blazen in het behang te voorkomen.

Stap 3. Eerste baan aanbrengen

Terwijl het plaksel inweekt, trek je een loodlijn van boven naar beneden op de plaats waar de eerste baan over moet gaan in de tweede. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood. Pak het behang nu stevig vast en plak het langs de loodlijn op de muur. Laat het behang aan de bovenzijde iets doorlopen tegen het plafond. Vervolgens strijk je het behang met een behangborstel vanuit het midden glad naar de zijkant.

Stap 4. Overige banen aanbrengen

De volgende banen gaan in feite hetzelfde. Het is nu van belang dat je de banen goed op elkaar laat aansluiten. Plak de baan eerst ongeveer op z’n plaats en schuif hem dan tegen de andere baan aan zodat er geen naad te zien is. Met een afbreekmesje snijd je tot slot overtollig behang aan de boven- en zijkant weg.

Nieuw behang aanbrengen (vliesbehang)

Stap 1. Behangplaksel aanmaken

Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan en roer deze goed door voor gebruik.

Stap 2. Banen op maat knippen

Knip een aantal banen behang op maat met een behangschaar. De juiste lengte van de baan is de hoogte van de kamer plus vijf centimeter. Je kunt vliesbehang eventueel ook direct vanaf de rol aanbrengen.

Stap 3. Eerste baan aanbrengen

Geef met een loodlijn op de muur aan waar de eerste baan moet komen. Gebruik hiervoor een waterpas of schietlood. Breng de lijm aan op de muur met bijvoorbeeld een roller. Plak het behang direct tegen de muur aan dus terwijl de lijm nog vochtig is. Druk het behang aan en strijk het glad met een behangspatel, borstel of doek.

Stap 4. Overige banen aanbrengen

De volgende banen gaan in feite hetzelfde. Het is nu van belang dat je de banen goed op elkaar laat aansluiten. Plak de baan eerst ongeveer op z’n plaats en schuif hem dan tegen de andere baan aan zodat er geen naad te zien is. Met een afbreekmesje snijd je tot slot overtollig behang aan de boven- en zijkant weg.

Schuif de ene baan strak tegen de andere aan zodat er geen naad te zien is.

Beeld Schuif de ene baan strak tegen de andere aan zodat er geen naad te zien is. 

Heb je al het behang naar tevredenheid aangebracht? Dan is het tijd om het behang te laten drogen. Doe dit op normale temperatuur (ongeveer 18° C) en probeer het drogen niet te versnellen door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten of de ramen in de kamer open te zetten. Hierdoor kan het behang krimpen of uitzetten waardoor er blazen inkomen. Is het behang droog? Dan ben je klaar.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van behang? En welke materialen heb je precies nodig? Lees voor advies het artikel “Behangen: wat heb je ervoor nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het aanbrengen van behang? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.